• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Podelili priznanja ob spominskem dnevu Sándorja Szúnyogha

petek, 11. januar 2019

Ob spominskem dnevu Sándorja Szúnyogha so tudi letos podelili priznanja najboljšim mladim literatom. Slovesnost je potekala včeraj popoldan v lendavski sinagogi.

Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava že vrsto let pripravlja literarni natečaj Sándorja Szúnyogha, na katerem je letos sodelovalo 40 učencev dvojezičnih osnovnih šol in 18 dijakov, ki se učijo madžarski jezik na Dvojezični srednji šoli Lendava. Na prireditvi ob spominskem dnevu osrednjega pesnika madžarske narodne skupnosti v Sloveniji so podelili priznanja najbolj uspešnim na natečaju. Vsi nagrajenci, ki so v vsaki od kategorij zasedli prva tri mesta, so prejeli posebno prilogo tednika Népujság, v kateri so objavljeni njihovi spisi, spomladi pa se bodo udeležili še strokovne ekskurzije. Glavna nagrajenka natečaja dijakinja Anna Toplak je prejela tudi portret Sándorja Szúnyogha, delo akademskega slikarja Lászlá Nemesa.

Na včerajšnji prireditvi so v krajšem kulturnem programu gostujoči umetniki iz Vojvodine predstavili madžarsko poezijo. Slovesnosti v sinagogi se je udeležil tudi župan Janez Magyar in čestital nagrajencem in njihovim staršem. Učencem in dijakom je zaželel obilo ustvarjalnosti tudi v prihodnje, ob tem pa želi poudariti, da so dosežki na natečajih kot je ta, plod dela dvojezičnih izobraževalnih institucij.

Več fotografij na www.lendavadaens.si / Foto: Népujság, Ladislav Meselič