• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 25. SEPTEMBRA DO 1. OKTOBRA 2017

Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije je bila nizka do občasno srednje visoka. V zraku je bil prisoten še cvetni prah pelina in posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk, nizko alergenih kopriv in cedre.

 

NAPOVED OD 5. DO 11. OKTOBRA 2017

Sezona ambrozije se izteka, cvetni prah bo v zraku do prvih slan. Obremenitve bodo večinoma nižje od vrednosti 20 zrn/m³ zraka, ki lahko izzove simptome alergijske bolezni. V stik s cvetnim prahom lahko pridemo tudi neposredno, saj cvetni prah cvetočih rastlin ostaja dalj časa na rastlini.

Sezona pojavljanja alergenega cvetnega prahu je zaključena, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk in kopriv, ki ne bodo povzročala zdravstvenih težav.

Po parkih bodo cvetele cedre. V zrak sproščajo velike količine cvetnega prahu, ki običajno ne povzroča zdravstvenih težav. V bližini dreves se navadno nalaga na ravne površine in jih obarva rumeno.

Obremenitev s sporami plesni bo visoka, nekatere vrste lahko tudi povzročajo alergije.

Dobro je vedeti:

  • Pelini so v drugem valu cvetenja, vendar so dnevne obremenitve zelo nizke.

Monitoring se bo izvajal celo leto, aktualna poročila in napovedi pa so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.