• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 9. DO 15. OKTOBRA 2017

Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije je bila zelo nizka, dnevne obremenitve niso presegale vrednosti 20 zrn/m³, ki lahko izzove simptome alergijske bolezni. V zraku so se občasno pojavljala posamezna zrna cvetnega prahu trav in nizko alergenih kopriv ter bršljana.

NAPOVED ZA OKTOBER 2017

Sezona alergenega cvetnega prahu je zaključena, obremenitve zraka bodo prenizke, da bi vplivale na zdravje večine alergikov. Cvetni prah ambrozije bo v zraku do prvih slan, obremenitve bodo zelo nizke.

V jeseni cvetijo cedre, v zrak sproščajo velike količine cvetnega prahu, ki običajno ne povzroča zdravstvenih težav.

Prehajamo v obdobje zimskega mirovanja narave, ko v zraku le občasno zaznamo kakšno zrno cvetnega prahu. Začetek sezone 2018 pričakujemo v otoplitvah v januarju, ko zacvetita leska in jelša.

Obremenitev s sporami plesni bo občasno visoka, nekatere vrste lahko tudi povzročajo alergije.

Dobro je vedeti:

V jeseni se zaključi sezona pojavljanja alergenega cvetnega prahu, pozorni pa moramo biti na zrak v bivalnem okolju. Z začetkom kurjenja se poveča količina prahu in alergenov (pršice in plesni), ki se zadržujejo v zraku. 

Monitoring se bo izvajal celo leto, aktualna poročila in napovedi pa so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.