• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 11. DO 17. JUNIJA 2018

V zraku je bila srednje visoka do visoka obremenitev s cvetnim prahom trav, obremenitev s trpotcem je bila nizka. V začetku tedna (11. in 12. junija) smo zabeležili povišano obremenitev s cvetnim prahom pravega kostanja, ostale dni je bila obremenitev nizka. Obremenitev z lipo je bila v splošnem nizka. Izmerili smo visoke dnevne obremenitve z nizko alergenim cvetnim prahom kopriv, le 14. junija so padavine znižale obremenitev. V zraku je bila občasno visoka obremenitev s sporami plesni.

NAPOVED OD 20.  DO 29 JUNIJA 2018

Obremenitev zraka s travami bo do napovedanega dežja v petek visoka. Dež bo izpral cvetni prah iz zraka, v naslednjih dneh se bo obremenitev ponovno povišala do srednje visokih vrednosti.

Obremenitev s koprivami bo v lepem vremenu visoka, v zraku bo prisoten še cvetni prah trpotca, pravega kostanja in lipe, alergenost teh vrst je nizka.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Dobro je vedeti:

  • Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, v gozdovih pa je cvetnega prahu trav manj.
  • Pravi kostanj je brezi sorodno drevo. Cvetni prah je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo.

​Aktualna poročila in napovedi so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.