• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 9. DO 15. APRILA 2018

V preteklem tednu je bila obremenitev zraka s cvetnim prahom breze zelo visoka. 11. aprila smo zabeležili najvišjo obremenitev, ki je lanskoletno po naših ocenah presegla za 20-krat. Visoke obremenitev so trajale preko celega dneva, tudi ponoči. Cvetnega prahu gabra je bilo izrazito manj, vendar so kljub temu dnevne obremenitve dosegale visoke vrednosti. V zraku je bila še srednje visoka do visoka obremenitev s cvetnim prahom jesena, topola, vrbe, bukve in cipresovk. Hrast je začel sproščati cvetni prah.

Opomba: Graf prikazuje oceno obremenjenosti zraka pridobljeno na podlagi delnih rezultatov analiz.

NAPOVED OD 18. DO 25. APRILA 2018

Najvišje obremenitve s cvetnim prahom breze so za nami. Cvetela bodo še drevesa na nekoliko hladnejših rastiščih, obremenitev bo lahko še vedno visoka. Zrak bo dodatno obremenjen z alergeni sorodnimi brezi, ki jih vsebuje cvetni prah gabra, bukve in hrasta.

Sezona pojavljanja cvetnega prahu jesena pojenjuje, obremenitev zraka bo lahko dosegla srednje visoke vrednosti. V zraku bo prisoten še cvetni prah vrb, javorjev, cipresovk in tisovk, ki je za alergije manjšega pomena.

Dobro je vedeti:

  • Zelo visoki obremenitvi zraka smo izpostavljeni v neposredni bližini dreves, kjer se tudi večja količina zrn posede na tla. Cvetni prah se bo nalagal v zatišnih legah in se v bližini bivališč dolgo zadrževal, že v oddaljenosti 400 m od vira bo obremenitev dosegla tisto iz okolja, kateri se ne moremo izogniti. Alergenost cvetnega prahu se ohranja.

​Aktualna poročila in napovedi so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.