• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Postavitev table v naselju Mirišče

četrtek, 20. junij 2019

Arbitražno sodišče je 29. junija 2017 v Haagu razglasilo končno razsodbo v arbitraži med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško in s tem določilo morsko in kopensko mejo med državama. Naselje Mirišče je tako ostalo na slovenski strani meje.

Župan Občine Lendava Janez Magyar je marca letos naročil oddelku za prostor, infrastrukturo in gospodarske javne službe, da začne postopke za označitev naselja Mirišče ter o tem obvestil tudi predsednika KS Hotiza Igorja Kövesa.

Občina Lendava je 8. junija 2019 v skladu z arbitražno razsodbo v naselju Mirišče na Hotizi postavila kažipote in table, ki označujejo naselje. 12. junija 2019 so se župan Janez Magyar, podžupan dr. Mihael Kasaš ter direktorica občinske uprave Aleksandra Kreslin skupaj s predstavniki resornih ministrstev odpravili na teren preveriti, kako se uveljavitev arbitražne sodbe kaže v praksi.

Občina Lendava si bo še naprej prizadevala za spoštovanje in upoštevanje arbitražne sodbe, vsekakor pa je potrebno poudariti, da sta in bosta Slovenija in Hrvaška na območju naše občine še naprej dobro sodelovali in živeli v sožitju ter medsebojnem spoštovanju. Želimo si in pričakujemo, da morebitne medsebojne spore med državama, odločevalci in odgovorni rešujejo premišljeno in strpno, ob upoštevanju potreb in interesov ljudi ob meji s poudarkom na solidarnosti, sodelovanju in prijateljstvu.