• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Evropska prestolnica kulture 2025

Občinski svet Občine Lendava je na svoji 16. seji, 13. julija 2017, podaljšal javno razpravo o Lokalnem programu za kulturo 2017 - 2025 v občini Lendava do 31. avgusta 2017 ter poziva strokovno in splošno javnost, da se vključi v njegovo oblikovanje.

Zaključila se je 22. Mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov LindArt, na kateri je letos sodelovalo šest umetnikov iz Hrvaške, Madžarske, Srbije in Slovenije.

Z izvajanjem lokalnega programa kulture ter vključevanjem občanov že v fazi njegovega nastajanja odpiramo nove priložnosti za prihodnost naše občine in regije.

Ob Dnevu hrvaške kulture, letos že desetič po vrsti, se je v Lendavi predstavila Koprivničko-križevačka županija s Hrvaške.

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes je v sklopu delovnega obiska v Prekmurju obiskal tudi Lendavo. Po srečanju z županom Občine Lendava v Mestni hiši je obiskal še razgledni stolp Vinarium Lendava in si ogledal muzej in spominsko hišo Primorcev in Istranov v Prekmurju v vasi Pince Marof.

Bivši predsednik RS in častni občan Občine Lendava dr. Danilo Türk je s soprogo obiskal Lendavo in se ponovno sestal z delovno skupino projekta EPK ter obiskal Dvojezično osnovno šolo II Lendava.

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek se je danes v Čakovcu srečal z županom Međimurske županije Matijo Posavcem. Pogovarjala sta se o kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture in podpori Hrvaškemu kulturnemu društvu Pomurje.

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava je včeraj potekala osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

Lendavo je včeraj obiskal župan mesta Đurđevac Željko Lacković s sodelavci ter predstavniki zavodov in društev s področja kulture in turizma.

Na pobudo župana Občine Lendava mag. Antona Balažka so se v Mestni hiši sestali župani Upravne enote Lendava. Na sosvetu županov so bili predstavljeni razvojni programi Občine Lendava.

Občina Lendava tesneje sodeluje z madžarskim mestom Pécs že od leta 2005, resen zamah pa je sodelovanje dobilo z vstopom Lendave v Evropsko združenju za teritorialno sodelovanje Pannon EGTC pred petimi leti. Na današnjem srečanju z županom Dr.

Ob pripravah Lendave na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 je Lendavo obiskal nekdanji predsednik države dr. Danilo Türk. V Mestni hiši ga je sprejel župan Občine Lendava mag. Anton Balažek.

Danes se je z obletnico otvoritve razglednega stolpa Vinarium Lendava zaključil že drugi istoimenski festival. Najvišji razgledni stolp v Sloveniji si je v letu dni ogledalo kar 90 tisoč obiskovalcev, kar je precej več tudi od najbolj optimističnih napovedi.

Danes je Lendava v znamenju tradicionalne, že 37. Lendavske trgatve, ki poteka v sklopu Festivala Vinarium Lendava.

Na mednarodni strokovni konferenci EPK – Priložnost za mlade so svoje poglede na EPK predstavili številni domači in tuji strokovnjaki.

Na včerajšnjem obisku v Ljubljani se je župan Občine Lendava mag. Anton Balažek sestal z Darkom Butom, generalnim direktorjem Uprave RS za zaščito in reševanje, s katerim sta govorila o možnosti sofinanciranja sanacije plazu na Kranjčevi ulici.

Z otvoritvijo razstave del se je v petek zaključilo desetdnevno druženje šestih mladih umetnikov, udeležencev letošnje že 21. mednarodne likovne kolonije LindArt, ki jo organizira Galerija-Muzej Lendava.

S pripravami na kandidaturo Lendave za Evropsko prestolnico kulture je župan Lendave na ločenih srečanjih seznanil tudi ministra za kulturo Antona Peršaka in ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca.

V petek se je zaključila tridnevna konferenca v madžarskem Pécsu, na kateri so med drugim govorili o izkušnjah, ki so jih kot Evropska prestolnica kulture pridobili s kandidaturo in organizacijo projekta v letu 2010.

Občinski svet Občine Lendava je včeraj na svoji 10. seji z enim vzdržanim glasom sklenil, da Občina Lendava pristopi k aktivnostim za pripravo kandidature Evropska prestolnica kulture 2025 (EPK).

Občina Lendava in Galerija-Muzej Lendava sta v Mestni hiši pripravila novinarsko konferenco, ki je bila posvečena razstavi grafik špansko-katalonskega slikarja Joana Mirója in kulturi kot pomembnemu razvojnemu potencialu občine Lendava.