• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Izjava župana ob vrnitvi občanov iz avstrijske Tirolske

sreda, 1. april 2020

Spoštovane občanke in občani,

iz avstrijske Tirolske se je vrnilo 28 občanov, slovenskih davkoplačevalcev, ki so bili na začasnem delu v tujimi. Pri vračanju naših občanov se je vključilo pristojno ministrstvo in veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju. Slednje je organiziralo vse potrebno za vrnitev s prevozom do slovenske meje, Občina Lendava pa je organizirala avtobusni prevoz do lokacije karantene v Dolgi vasi, ki je v gostišču s prenočišči Olimpija.

Drage občanke in občani,

Pred leti, v ti. »migrantski krizi« je Občina skrbela za tuje državljane, sedaj pa smo poskrbeli za domače ljudi, za naše občane, za naše sosede, prijatelje, družinske člane.

Ne gre za turiste, ampak za ljudi na začasnem delu v tujini, ki so že tudi tam prebili dva tedna v izolaciji.

Gre torej, še enkrat poudarjam, za skupino naših občanov, ki so se vrnili z dela na  avstrijskem Tirolskem, evropskega žarišča epidemije koronavirusa, zato je bila odločitev oz. ukrep NIJZ primeren, nujen in sorazmeren. Tako so vsi člani skupine nameščeni v 14- dnevno karanteno in pri vseh so opravili test za Covid-19. Najmanj kar lahko Lendava zagotovi je varno okolje, primerna oskrba in strokovna medicinska pomoč. Verjamem, da to naši občani razumejo in da so pripravljeni pomagati.

To je bil edini ukrep, ki ga je bilo mogoče sprejeti. Ne pozabimo, da je v naši skupnosti veliko rizičnih skupin.

Prav zato je ta rešitev bila tudi preventivni ukrep, ki se je potrdil za najboljšega.

In zdaj je na nas, da preprečimo širjenje okužb in pomagamo tistim, ki so naše pomoči potrebni. Ostanimo doma, upoštevajmo navodila stroke in preprečimo širjenje okužbe.

Janez Magyar, župan