• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Knjiga je dobra izbira: Alenka Kekec Galič

Tokrat je knjižne predloge pripravila Alenka Kekec Galič, dolgoletna strokovna sodelavka za družbene dejavnosti na Občini Lendava, nazadnje pa je bila zaposlena v lendavskem kulturnem domu. Je strastna bralka in članica lendavske knjižnice že od leta 1970. Med različnimi umetniškimi zvrstmi, ji je poleg knjig in likovne umetnosti najljubša ekstremna metalna glasba, zato so obiski koncertov in vsakoletnega glasbenega festivala Metalcampa v Tolminu na njenem urniku obvezni. 

Amos  Oz: Zgodba o ljubezni in temini

Zgodba o ljubezni in temini je družinska kronika , pripoved o otroštvu Amosa Oza v Izraelu v burnih 40. in 50 . letih 20. stoletja, kamor se je iz vzhodne Evrope zatekla njegova družina. Pisatelj sproščeno in odkrito govori o odraščanju v intelektualnem okolju njegove družine, v katerem so bile knjige in besede glavne. Poleg tega so njegovo otroštvo zaznamovale tudi zapletene politične okoliščine med Izraelci in Arabci.

Salman  Rushdie: Otroci polnoči

Je fiktivna avtobiografija Salema Sinaja, ki se je rodil natanko ob polnoči, na dan osvoboditve Indije  od britanske kolonialne oblasti 15.8.1947 in ima tako kot vsi ostali „otroci polnoči“ nenavadne sposobnosti. To obsežno delo je preprosto magično in te pritegne od prve pa do zadnje besede.

Isaac  Bashevis  Singer: Rodovina Muškat

Predmet teg sijajnega romana I.B.Singerja, dobitnika Nobelove nagrade za književnost leta 1978 je izginula civilizacija vzhodnoevropskih Judov. Osrednja pozornost v knjigi velja življenju patriarhalnega Mešulama Muškata, njegovega številnega potomstva in poduhovljenega Aze Hešla.

Mordecai  Richler: Barneyeva verzija

Sedeminšestdesetletnega kanadskega in judovskega televizijskega producenta Barneya Panofskega znanec v svoji biografiji označi za pijanca in nasilneža ter ga obtoži umora. Barney se zato odloči, da bo tudi sam napisal spomine. Njegova pripoved je vzkipljivo rohnenje čez njegove nekdanje tri žene,  prijatelje, službo, politiko ter na splošno cel svet. Knjiga, ob kateri se boste  smejali, jokali, jo ljubili in cenili kot zaklad.

Arto  Paasilinna: Očarljivi skupinski samomor

Ko se po mnogih stečajih in drugih neuspehih nekdanji direktor Onni Rellonen odloči končati življenje, v osamljenem skednju naleti na somišljenika, polkovnika Kemppaina. Na misel jima pride, da je na Finskem verjetno še veliko podobnih duš, kot sta sama. Ker je žalost lažje deliti, objavita oglas, v katerem potencialne samomorilce povabita na srečanje.

 Arto Paasillina nikoli ne razočara, saj je smeh zagotovljen, kljub občutljivi temi.

David  Grossman: Glej geslo: ljubezen

Je pripoved o Šlomu Neumannu, ki v 50. letih odraščal v Jeruzalemu z jidiš govorečima staršema, ki  sta preživela holokavst. Obkrožen je s tišino in travmami preživelih, zato postane obseden s skrivnostmi napol zamolčane preteklosti, ki jih poskušajo pred otrokom skriti.