• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Knjiga je dobra izbira: Doroteja Kukovec

Doroteja Kukovec je profesorica razrednega pouka, ki jo poleg dela z otroki v razredu veseli tudi gledališka vzgoja starejših učencev. Z njimi je ustvarila številne gledališke predstave, ki so bile dobro sprejete med občinstvom in s strani strokovnih žirij nagrajene kot izvirne in aktualne. Ljubezen do gledališča ji je v otroštvu vzbudilo dolgoletno igranje v gledališki skupini La luna, pod mentorstvom učitelja Borisa Györköša, v katerih so se kalile tudi Viktorija Bencik (MGL), Petra Kavaš (LG Pupilla) in Melita Kontrec (RTVSLO). Podobno metodo dela z učenci, kjer se naučijo sami ustvarjati predstavo od A do Ž uporablja tudi sama. Veseli jo vse, kar je povezano z umetnostjo: rada prebira in deklamira poezijo, ob priložnostih vzame v roke mikrofon in zapoje, še raje se odpravi na kak dober koncert odkrivat glasbenike, ki jih še ne pozna. Ogledi gledaliških predstav ji hranijo dušo, ustvarjalno kuhanje novih jedi pa želodec. To so njeni knjižni predlogi:

George Orwell: Živalska farma

Knjiga, ki je lahko bereš kot ''pravljico za odrasle''. Politična satira, ki govori o tem, kaj se zgodi ko prašič (beri človek) dobi oblast v svoje roke. Neverjetno aktualna in večna! Eno je zagotovo: ne moreš je prebrati samo enkrat. Ugotovite zakaj je temu tako.

Mila Kačič: Skoz pomladni dež bom šla

Nekje sem prebrala, da Mila kot gledališka igralka v gledališču skoraj nikoli ni igrala ljubezenskih vlog. Morda se je zato zatekla k pisanju tako zelo krhke, pretresljive, osebno-izpovedne poezije, saj so v njej vrela vsa možna čustva. Pri branju njenih pesmi je večkrat tako, da se zjočem in se v mislih sprašujem: ''Le kako je možno, da tako dobro opisuje ''moja'' čustva, pa me sploh ne pozna? ''

Knjiga, ki mi je še posebej pri srcu, ker mi jo je podaril najboljši prijatelj, ko je ugotovil, kako zelo mi ugaja Milina milina.

Jean Paul Sartre: Zaprta vrata

Gre za knjigo, pri kateri težko razložim kaj je tisto, kar me je tako zelo pritegnilo. Vem pa, da je v meni vzbudila ustvarjalnost, saj sva s prijateljico Petro Kavaš na to temo naredili gledališko predstavo s starejšimi učenci.

Drama, ki opisuje pekel-brezizhodno situacijo, večno krivdo, iz katere ne morejo izstopiti tri glavne osebe.

Mučno ozračje, na pol groteskna situacija in občutek kot pri gledanju dobrega trilerja-ko čakaš, kdaj se bo zgodilo nekaj srhljivega. Se zgodi ali ne? Preverite.

Svetlana Makarovič: Prekleti kadilci

Ko je govora o Svetlani, bi lahko predlagala vse njene knjige. Tako otroške kot tiste za odrasle. Preklete kadilce sem izbrala zato, ker sem se ob prebiranju nasmejala do solz, saj njen cinizem ne pozna meja. Drzna, začinjena knjižica, ki jo prebereš na mah.

In kaj najbolj paše zraven? Prižgana cigareta, kaj pa drugega!

Milena Miklavčič: Ogenj, rit in kače niso za igrače

Naredila sem napako, ko sem to neznano knjigo vzela s sabo na dopust, misleč, da bom na plaži lahkotno prebirala slovensko uspešnico, zraven srkala koktejl in vmes tudi malce zaspala na soncu. Namesto tega sem med branjem vsake toliko časa morala zajeti sapo, se otresti čudnega (temačnega) občutka in se potiho zahvaliti, da sem kjer sem in kdor sem.

Raziskavo o marsikdaj nasilni spolnosti naših prednikov bi danes morala prebrati vsaka ženska in vsak moški. Brez izjeme.