• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Knjiga je dobra izbira: Gabriela Bence Utroša

Gabriela Bence Utroša je profesorica madžarskega jezika in  književnosti, sodna tolmačka za madžarski jezik, prevajalka, pisateljica in velika ljubiteljica dobrih knjig. Širši javnosti je znana predvsem po literarnem ustvarjanju za otroke, na podlagi njenega besedila z naslovom Visszahozott szép karácsony (1994) pa so leta 2000 v koprodukciji RTV Slovenije posneli tudi film z naslovom Karácsonyi varázslat (Božična čarovnija). V zadnjem času je prebrala veliko dobrih kunjih pravi, za vas pa je izbrala:

Petra Škarja: CAMINO: Od suženjstva do svobode. Novo mesto: 5KA Izobraževanja, 2019

Avtorica knjige prizna, da se je knjiga pisala 13 let, oziroma kar 24, le spisana je bila na in po Caminu. Na poti, ki ji je predstavljala osebni prehod. Prehod iz lastnega suženjstva do svobode. Pripravljena je bila iti na konec sveta, da se reši okovov in travm iz otroštva in to je tudi storila. Šla je na konec sveta (Fisterra) iskat preprosto – lahkotnost in svobodo.

Knjiga za vse, ki so si kdaj želeli odložiti težka bremena preteklosti.

James Bowen: Bobovo darilo (Kako me je maček naučil pomena božiča). Ljubljana, Mladinska knjiga, 2014

Britanski avtor James Bowen in njegov maček Bob sta eden najbolj nenavadnih pisateljskih parov zadnjega časa. Skupaj odkrivata pomen novih začetkov, človeškosti, ljubezni in prijateljstva. S svojo navdihujočo zgodbo pa vedno vnovič opominjata, kaj v življenju zares šteje. Avtor zapiše: „Ko smo se tako vsi trije stiskali na zofi na tisti mrzli decembrski večer, sem si obljubil še nekaj. To darilo bom cenil ne le ta božič, ampak vse dokler bova ostala skupaj.“

Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči. Maribor: Litera, 2018

Zaradi izrecnega opozorila glede avtorskih pravic takoj na začetku knjige, o vsebini in celotnem romanu le toliko: priporočam, vendar z opozorilom, da ni smešnica! Morda le citat iz spremne besede, upam da je toliko dovoljeno: „Pod tem napetim romanom se pretaka tudi ponikalnica, na katero v današnjih hitrih časih hitro pozabljamo: težko je živeti prav, če ne bereš pravih knjig.“ (Andrej Blatnik)

In na koncu še 2  knjigi (cvetki):

Seveda, Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼ (Kako z življenjem narediti še nekaj) in Skrivni dnevnik Hendrika Groena starega 85 let (Do konca se živi)

Duhovito, zabavno in presunljivo  - Jadran Krt za 3. življenjsko obdobje!