• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Knjiga je dobra izbira: Iva Nemec

Iva Nemec je profesorica hrvaškega in italijanskega jezika ter književnosti, dramska pedagoginja in pripovedovalka. Ljubiteljica dobrih knjig in gledališča. Ljubezen do gledaliških desk jo je zadela med dolgoletnim igranjem v eksperimentalni gledališki skupini Dr. Inat v Puli. Podpisana kot avtorica knjige NeIstraŽena - nevidna zgodovina istrskih žensk in učbenika dramsko pedagoške vzgoje Igrom do (spo)razumijevanja. Specializirala je dramsko pedagogiko v Zagrebu. Je ena izmed ustanoviteljic lendavskega društva Kaleido, kjer vodi dramske delavnice za otroke in mladino ter tematske delavnice za učitelje in strokovne delavce. Na pedagoški univerzi v Čakovcu poučuje predmete: Dramska vzgoja ter Uprizoritvena umetnost in lutkarstvo. Živi v Lendavi.

To so njeni knjižni predlogi:

Dubravka Ugrešić: Lisica

Roman, ki se v sprehodu skozi alejo književnosti dotika tem o življenju, umetnosti, osamljenosti, moških in ženskah, feminizmu, pomenu književnosti, bolečem občutku ne pripadnosti, konfliktu starosti in načinu življenja z odtujeno digitalno dobo, trpljenju izseljencev in drugih tem.

Ivana Sajko: Trilogija o neposluhu

Tri drame in eno besedilo, ki govorijo o možnostih neposlušnosti in prekrška, pa naj gre za ljubezensko zvezo ali odnos do družbenega ali političnega konteksta.

Georgi Gospodinov: Fizika žalosti

Roman o nenehnem spreminjanju obdobja in sistema. Poetična kronika kolektivnega spomina nekega nekdanjega časa, v katerem glavni lik v iskanju zdravila za melanholijo postane pisatelj.

Tara Westover: Educated

Škandalozno zanimiv memoar o življenjskih odločitvah, življenjski poti mladega dekleta ter pomembnosti in pomenu izobraževanja.

Italo Calvino: Nevidna mesta

Ko iščete mesto, v katerem bi lahko živeli, bi ga našli v Calvinovi igrivi in ​​trezni sintaksi in mestih, ki so s prostim očesom nevidna.

Alek Popov: Misija London

Ko se tragikomičnost dnevnih poročil spremeni v literaturo, nastane knjiga, v kateri jočeš od smeha, ker je tako pretirana in zabavna, da se zavedaš, da je čas, v katerem živimo, literarno zelo navdihujoč in uporaben.

Jonas Jonasson: Stoletnik, ki je zlezel skozi okno

Allan se odloči, da bo med praznovanjem svojega 100. rojstnega dne zbežal iz doma ostarelih. Že v prvih vrsticah knjige osvoji simpatije bralcev, ker njegove dogodivščine postanejo tema o kateri pripoveduješ družinskimi članom med kosilom, kot da je to zgodba o vašem sorodniku, ki vedno pripravi kakšno smešno norost.

Benji Davies: Dedkov otok

Slikanica dragocena za pogovor in soočenje otroka s temo, kaj se dogaja, ko se od nas poslovi nekdo, ki smo ga imeli radi. Dedkov otok ne govori o smrti, ampak o življenju, ki ga moramo vsak sleherni trenutek užiti v vsej mavrični barvitosti, v dolgih objemih, v utripanju src svojih najdražjih.