• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Knjiga je dobra izbira: Klarisa Jovanović

Predlogi Klarise Jovanović, profesorice francoščine in primerjalne književnosti, književne prevajalke iz grščine, pesnice in pevke, ki živi v Lendavi.

Katarina Marinčič: Prikrita harmonija (Mladinska knjiga, 2001)

V središču dogajanja so odnosi med družinama Lipnik in Naglič v prvih dveh desetletjih prejšnjega stoletja. Razgibana pripoved o življenju tedanje meščansko-kmečke družbe na Dunaju, v Trstu in na Dolenjskem. Pretanjena psihološka analiza romanesknih junakov in občutek za detajl. Roman, ovenčan s kresnikom 2002.

Drago Jančar: Severni sij (1984)

Piše se leto 1938. Glavni junak  bi se moral v Mariboru sestati s poslovnim partnerjem. Medtem ko čaka nanj - in čakanje se vleče v nedogled - mu skromne finance skopnijo in se pogrezne na socialno dno. V mestu je čutiti duh razkroja,  na obzorju se zlovešče kaže slutnja druge svetovne vojne.

Štefan Kardoš: Vse moje Amerike (Litera, 2017)

Vnuk Šandorja Amerikanca svojemu dedku, nekdanjemu zdomcu, obljublja, da ga bo nekoč odpeljal  v Ameriko, v kraje njegove mladosti. Obljube ne izpolni, zato pa napiše knjigo, stkano iz "ameriških" spominov prednikov in lastnih refleksij o življenju. Amerik je namreč veliko in vsakdo ima svojo. Besedilo, prežeto z ironijo in pripovedovalčevo samoironijo, nikoli ne zdrsne v sentimentalnost, ki tako rada preži za vogalom vsakršnega zapisa o preteklosti.

Thomas Mann: Smrt v Benetkah (1912; prvi prevod v slov. Herbert Grün, Slovenski knjižnk zavod, 1951)

Ostarel, bolehen pisatelj se začasno nastani v Benetkah, da bi si opomogel in se razvedril. V istem hotelu počitnikuje neka poljska družina; pisateljevo pozornost pritegne nezemeljska lepota dečka Tadzia. Občudovanje lepotnega ideala se kaj kmalu spremeni v pravo obsedenost. Glavni junak postane ujetnik svoje strasti, mesto pa se znajde v primežu kužne bolezni. 

Ioanna Karystiani: Mala Anglija (Študentska založba, 2012)

Na grškem otoku Androsu vladajo ženske, na morju pa njihovi moški, ki zasipajo svoje žene z denarjem in vsakršnim razkošjem. Toda v zakonske postelje ležejo skupaj zelo poredko. Če v dogajanje poseže spletkarska mati, ki mlajšo hčer poroči z veliko ljubeznijo starejše hčerke in za nameček vsi živijo v isti hiši, je katastrofa neizbežna. Zgodba se dogaja v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja.