• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Knjiga je dobra izbira: Matej Zupanič

Matej Zupanič je likovni pedagog, ki sicer rad bere, vendar premalo. Ljubitelj stripa, ki ima to srečo, da živi v času, ko nastajajo mojstrovine izpod rok Tomaža Lavriča, Zorana Smiljaniča… Ob seznamu knjig pa nezavedno potrdi svojo družbeno kritično plat s trohico fantazije, cinizma in humorja. Živi v Lendavi.

Marko Zorko: Mein Kampf (Obzorja, 2001)

Kako je prišlo do naslova knjige, dovolite avtorju, da vam razloži. Avtobiografski roman o življenju »svobodnega« človeka. Od zgodnjega otroštva do bližajoče se smrti... Knjiga, ki si zasluži mesto med slovenskimi klasiki.

Marko Zorko: Knjiga mrtvih (Mladinska knjiga, 2008)

Ko postaneš lačen. Obenem pa si zaželiš »nova« videnja, filozofska razmišljanja in dognanja o biti življena. Pri čemer s praznim trebuhom pač ne gre. Spoznamo tudi izvor nastanka piščali iz Divjih bab. Kuharica, ki se bere.

Douglas Adams: Štoparski vodnik po galaksiji (Mladinska knjiga, 2014)

Vesoljska epopeja. Za tiste z dobrimi živci in obilico razumevanja, nerazumljivega. Delo za katerega je morda teden dopusta premalo.

Ken Kesey: Let nad kukavičjim gnezdom (Obzorja, 1977)

Literarna, družbeno kritična klasika. Protest in upor posameznika zoper institucij, kjer je zmagovalec vnaprej znan.

Drago Jančar: Veliki briljantni valček (DZS, 1995)

Družbeno kritična drama, ki vleče vzporednice z delom Kena Keseya in njegovim Letom nad kukavičjim gnezdom vendar na popolnoma svojstven način. Avtor, ki jemlje navdih v domačem družbeno političnem prostoru. Osrednji prostor dogajanja je zavod z imenom »Svoboda osvobaja«.

Kurt Vonnegut: Mati noč (Sanje, 2007)

Zgodovinski roman, ki črpa iz resničnih dogodkov. Z glavnim junakom potujemo in preskakujemo v času od druge svetovne vojne do »danes«.

Andrej Predin: Na zeleno vejo (Modrijan, 2007)

Mladinski roman. Čas odraščanja, mozolji in punce. Odlična pripoved s pretresljivim koncem. Morda mi je knjiga toliko ljubša ker je napisana v meni bližjem mariborskem dialektu.

Tomaž Lavrič: Tolpa mladega Ješue (Buch, 2016-2019)

Zgodovinska pripoved v stripu. »Resnica« o vzponu in čudodelstvih mladega Jezusa, ki ji je težko oporekati. Seveda brez fantastične risbe in osupljivih detajlov ne gre. Zgodba se razvija preko treh zvezkov vse od rane mladosti do vsem dobro »znanega« konca.