• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Knjiga je dobra izbira: Miša Gerič Špacapan

Miša Gerič Špacapan je od nekdaj vedela da bo igralka in pevka. Ni pa vedela, da bo tudi scenaristka, režiserka, voditeljica prireditev, plesalka, pesnica, slikarka, umetniški vodja gledališča in pisateljica otroških knjig. Njeno Miškino gledališče, ki  domuje v Lendavi, gostuje po vsej Sloveniji, vse do Primorske, kjer Miša živi s svojo družino, a se vedno rada vrača domov, kjer se je vse začelo in kjer je že od rojstnih let bila zvezda. Prav vsak otrok bi se moral počutiti poseben, ljubljen in sprejet, torej kot zvezda. In Miša jih s svojimi predstavami spodbuja prav k temu, da zasijejo, razvijajo svojo domišljijo, kreativnost in svoje sanje odevajo v resnični svet.

Knjižni predlogi so tako ta teden namenjeni najmlajšim. Miša je izbrala pet slikanic za otroke.

Pascal Biet: Ups, jaz sem pa zelen!

Slikanica nam predstavi kužka Žaka, ki je čisto tak, kot vsi drugi kužki, ki živijo v njegovi ulici, le da je drugačne barve. Žak se je namreč rodil z zelenim kožuščkom. Avtor prikupno pripoved o kužku, ki je želel biti ‘normalen’, združuje z basenskimi elementi, predvsem poučnim naukom, ki ga bodo najmlajšim bralcem bržkone morali razložiti nekoliko starejši.

Svetlana Makarovič: Pod medvedovim dežnikom

Pod medvedovim dežnikom je kratka živalska sodobna pravljica, ki jo je napisala ena izmed najpomembnejših slovenskih mladinskih književnic Svetlana Makarovič. Glavna tema napisanega književnega besedila je dobrota glavnega junaka.

Ida Mlakar: Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo

Pujska Bibi in Gusti imata v prazničnem decembru veliko dela, saj je treba srečo pravočasno prinesti med ljudi. Bibi ima za to poseben cekar za srečo, a kaj ko se Gustiju ne ljubi z doma.

Svetlana Makarovič: Pekarna Mišmaš

Pek Mišmaš peče najboljši kruh, pomagajo pa mu miške, ki se ponoči prelevijo v dvorjane. Kraljestvo miši in njihovega sožitja z ljudmi pa poruši zavist sosede, ki razkrije Mišmaševo skrivnost in ga obtoži coprništva. Mišmaš zaradi tega dogodka izgine, hkrati z njim pa tudi veselje in dober kruh. Kako naj prebivalci znova pridejo do slastnega kruha?

Giles Andreae: Žirafe ne znajo plesati

Zgodbica v verzih govori o žirafi Živi, ki je zaradi svojih dolgih in majavih nog precej nerodna in ne more plesati tako lepo kot ostale živali. Vsako leto s strahom pričakuje Ples v džungli, ker se vse živali iz njene nerodnosti norčujejo in jo zasmehujejo. Zelo si želi, da bi plesala tako kot vsi ostali. Neke prelepe noči, polne mesečine, ko žalostna in osramočena s povešeno glavo zapušča plesišče in stopa proti domu, sreča posebnega prijatelja, ki ji pomaga. Ko Živa spozna, da morajo bitja, ki so drugačna, prisluhniti drugačni glasbi, da lahko zaplešejo, postane najboljša plesalka v džungli, ki jo občudujejo in ji ploskajo vsi, ki so jo prej zasmehovali.