• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Lendava za evropsko prestolnico kulture 2025

petek, 15. april 2016

Občina Lendava in Galerija-Muzej Lendava sta v Mestni hiši pripravila novinarsko konferenco, ki je bila posvečena razstavi grafik špansko-katalonskega slikarja Joana Mirója in kulturi kot pomembnemu razvojnemu potencialu občine Lendava.

Potem ko sta direktor Knjižnice Lendava dr. Albert Halász in programski vodja likovne dejavnosti v Galeriji-Muzej Lendava Dubravko Baumgartner (Beata Lazar, direktorica Galerije–Muzeja Lendava, se zaradi zdravstvenih razlogov ni mogla udeležiti novinarske konference), predstavila aktualno v vrsti prestižnih razstav projektnega sklopa Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu, razstavo stotih grafik izjemnega katalonskega umetnika Joana Mirója, je župan Lendave mag. Anton Balažek predstavil tudi potenciale in razvojno vizijo Lendave ter predstavil razloge, na podlagi katerih bi se lahko Lendava pričela že letos pripravljati na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025. 

Sam namreč vidi dolgoročno vizijo Lendave tudi v kulturi kot generatorju novih pristopov, nove energije, razvoja gospodarstva, kulturnega turizma in predvsem pozitivnih učinkov na demografske kazalce in ustvarjanja novih delovnih mest. Prav vprašanje demografskih kazalcev predstavlja največji izziv Lendave v prihodnjih letih. Zato je napovedal, da se bo ob potrditvi projekta Evropska prestolnica kulture 2025 na občinskem svetu prihodnjo sredo Lendava že letos pričela pripravljati na projekt s pripravo kreativne strategije na področju kulture. 

Na novinarski konferenci je bil na povabilo župana prisoten tudi pisatelj in kulturnik Mitja Čander, ki je kot poznavalec področja prepoznal potenciale Lendave za ta zahtevni evropski kulturni projekt. 

Podrobneje v sporočilu za javnost.