• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Lendava zmagovalka Turistične patrulje

ponedeljek, 30. september 2019

V soboto, 28. septembra 2019, je časopis Novice Svet24 v okviru dogodka Športni Svet na idilični Blejski promenadi podelil priznanja in posebne plakete najbolje ocenjenim občinam po izboru tujih turistov in po izboru bralcev.

Akcijo Turistična patrulja so organizirale Novice svet 24. Sodelovalo je 16 slovenskih občin, ki so jih obiskali tuji turisti. Projekt je namenjen predvsem odkrivanju slovenskih mest, njihovim pomanjkljivostim in pestrostim, ki jih opazi le objektivni ocenjevalec, tujec. Ti so na svojih dvodnevnih potovanjih po Sloveniji ocenjevali urejenost in videz kraja ter čistočo, prometne povezave in možne dostope z javnimi prevozi, opremljenost krajev s kažipoti in informativnimi tablami, namestitev, kulinarično ponudbo, ponudbo kulturnih vsebin, ki je na voljo na dan obiska, ponudbo športnih dejavnosti, rekreacije in zabave, ponudbo spominkov, spletno stran obiskanega kraja in znamenitosti, odpiralni čas turističnoinformacijskega centra, njihovo angažiranost in prijaznost, gostoljubnost ter splošni vtis.

Lendava je od skupno 100 točk prejela 97 točk in si tako v četrti sezoni poletne Turistične patrulje skupaj s Semičem prislužila prvo mesto. Tretje je bilo Šmarje pri Jelšah.

Sklepnega dogodka, ki je letos potekal na Bledu, se je udeležil tudi župan Občine Lendava Janez Magyar. Ob tej priložnosti se je župan zahvalil za prejeto priznanje in poudaril, »da je to priznanje namenjeno vsem občankam in občanom občine, ki se trudijo in s svojimi prizadevanji bogatijo turistični utrip kraja, hkrati pa je to tudi priznanje Občini, da dela v pravi smeri. S številnimi prireditvami v mestu skozi celo leto želimo turistom predstaviti domače ustvarjalce, bogato kulturno in naravno dediščino ter tradicionalno kulinariko in jim kar se da na pristen način omogočiti prijetno bivanje in počutje pri nas. V tej smeri želimo nadaljevati tudi v prihodnje, trudili se bomo še bolj okrepiti položaj Lendave in okolice na turističnem zemljevidu Slovenije.«

Ericova ocena Lendave

Na pot se je Eric odpravil z lastnim avtomobilom. Predhodno je uredil prijavo v hotelu, prav tako je pregledal nekaj spletnih strani in preveril, kaj si lahko v Lendavi ogleda in doživi. Pot je precej hitro minila in ni imel težav s kažipoti. Ob prispetju je bil očaran nad številnimi naravnimi lepotami, ki se stikajo na tako majhnem koščku sveta.

Na ulicah festivalsko vzdušje

Ko je prispel v Lendavo, je najprej obiskal turističnoinformacijski center (Tic). Tam mu je prijazna informatorka priskočila na pomoč s številnimi brošurami in zemljevidi ter ga povabila na Bogračfest, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč obiskovalcev in velja za enega največjih festivalov ter tekmovanj v Prekmurju.

Po mestu je že dišalo po okusnih bogračih, prav tako je že bilo mogoče čutiti festivalsko vzdušje. »Sprehodil sem se med stojnicami, na katerih so različne skupine iz Slovenije, in mislim, da celo iz tujine, že kuhale svoj tekmovalni bograč, ki so ga nato ocenili in pokusili tudi strokovnjaki ter najboljšega nagradili. Res je zelo dišalo, a priznati moram, da tekmovalne napetosti ni bilo čutiti,« je dejal Eric in povedal, da se je pogovarjal tudi z mimoidočimi domačini, ki so mu povedali veliko zanimivih zgodbic o kraju.
Med sprehodom po mestu je naletel tudi na židovski muzej in se odločil, da si ogleda zbirko v njem. Po ogledu precej izčrpne zbirke se je spet odpravil do mesta, kjer je potekal festival, in se prepustil festivalskemu razpoloženju. Na stojnicah so mu ponudili bograče v pokušino in v okusih je zelo užival. Zvečer se je v središču mesta razvilo prešerno vzdušje, ki je Erica hitro prevzelo in tako se je skupaj z domačini zabaval vse do tretje ure zjutraj.

Veličastna muzejska zbirka

Naslednje jutro si je privoščil daljši spanec, nato pa se je odločil izkoristiti dan in obiskati še znamenitosti, ki jih je v soboto izpustil. »Odpravil sem se do gradu in si tam ogledal izjemno bogate zbirke, ki zagotovo vsakega izmed popotnikov in obiskovalcev, ki se ustavijo, prevzamejo. Predstavljeni sta zgodovini gradu in kraja, na ogled je tudi etnološka zbirka in še bi lahko našteval. Pred grajskim poslopjem so stari topovi, ki gradu dajejo poseben čar, obiskovalec pa dobi občutek, da se je preselil v obdobje, ko so živeli še vitezi,« je Eric slikovito razlagal. Potem se je še enkrat sprehodil skozi mestno jedro, mimo muzeja meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva vse do evangeličanske cerkve. Dejal je, da je v mestu zelo užival, v prihodnje pa bo sem odpeljal tudi svoje otroke.