• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Otvoritev novega centra za zaščito in reševaje

sobota, 8. junij 2019

Ob mednarodnem dnevu gasilcev in 146 let po ustanovitvi Prostovoljnega gasilskega društva Lendava smo danes v uporabo dali nov center za zaščito in reševanje, v katerem bodo na enem mestu združene sile gasilstva, Rdečega križa in civilne zaščite. Svečane otvoritve se je udeležil tudi predsednik Vade Republike Slovenija Marjan Šarec.

4. oktobra 2018 je bila v Mestni hiši podpisana gradbena pogodba za nov Center za zaščito in reševanje Lendava ter sporazum o zagotavljanju požarne varnosti in civilne zaščite v občini, ki pomeni velik premik pri zagotavljanju boljših pogojev in povezovanja gasilstva in civilne zaščite. Vrednost investicije znaša 1.273.850,90 evrov, Občina Lendava pa pri opremljanju Centra računa tudi na pomoč države in gospodarskih subjektov iz lokalnega okolja. Do septembra se bodo v  nov Center preselili gasilci, potem pa še ostali uporabniki.

Predsednik vlade Marjan Šarec je uvodoma povedal, da je danes vesel dan, saj nova pridobitev ni samo gasilska, ampak združuje več reševalnih služb. »Današnja pridobitev je razlog za veliko veselje, hkrati pa nanjo gledamo tudi z upanjem, da bi se ta garažna vrata čim manjkrat odprla in da bi vozila čim manjkrat šla na nujno vožnjo,« je zaželel predsednik vlade in dodal, da dokler bo Slovenija imela prostovoljne gasilke in gasilce, do takrat bo Slovenija tudi solidarna, sočutna in bo tudi varna pred požari in drugimi nesrečami, ki jih je danes čedalje več. »Iskreno vam čestitam ob tej novi pridobitvi, naj vam ne zmanjka poguma, naj vam ne zmanjka zanosa in vedno bodite tam, kjer je sočlovek v stiski,« pa so bile besede, s katerimi je premier zaključil svoj nagovor ter pozdravil z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«

Današnja otvoritev je bila tudi priložnost, da se opomni na neprecenljivo delo prostovoljcev in prostovoljk, ki vsak dan delujejo na številnih področjih za dobrobit posameznikov, skupin in širše družbe tako na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Vsem, ki jih združuje človeška nota pomagati sočloveku, se je zahvalil tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in poudaril da gasilci, člani civilne zaščite in pripadniki Rdečega križa, ter še mnoge druge humanitarne organizacije tvorijo tudi socialni korektiv, ki z močjo humanosti izboljšuje življenja najbolj ranljivih ljudi v njihovi stiski in nemoči. Župan je poudaril, da si z investicijo Občina Lendava prizadeva za izboljšanje stanja na področju požarne varnosti v lokalni skupnosti ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, saj je varnost občank in občanov prioritetna naloga občine, zato je uporabnikom Centra zaželel: »Naj bodo novi prostori vaš novi dom, ki bo služil predvsem vam in s tem celotni naši skupnosti.”

Predsednik Gasilske zveze Lendava Srečko Prendl se je v svojem nagovoru zahvalil Občini Lendava, da je omogočila delovanje različnih organizacij na enem mestu, ki bodo lahko bolj kakovostno, predvsem pa varno opravljali naloge v dani situaciji, s tem pa prispevala k še večji varnosti občanov. Poudaril je, da so gasilci s svojim prostovoljnim delom, dobro organizacijo, znanjem, motivacijo in željo pomagati vsem, ki so pomoči potrebni, zgled tudi najmlajšim in ponos gasilstva.

Center za zaščito in reševanje je prejel tudi blagoslov monsignorja Franca Režonje, vikarja za narodnosti Škofije Murska Sobota in Judit Andrejek, evangeličanske duhovnice.

Praznik gasilscev so zbrani  zaklučili v sproščenem druženju ob lendavskem bograču v noviih prostorih.

Foto: Tomaž Galič