• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 10. DO 16. SEPTEMBRA 2018

Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije je bila visoka do občasno zelo visoka, 15. septembra so padavine znižale dnevno obremenitev na srednje visoko vrednost. V zraku je bila nizka do srednje visoka obremenitev z nizko alergenimi koprivami, prisoten je bil tudi cvetni prah trav, trpotca in metlikovk.

 

NAPOVED OD 19. DO 26. SEPTEMBRA 2018

Sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije še ni zaključena, dnevne obremenitve bodo srednje visoke do visoke, ob predvidenih padavinah se bo obremenitev znižala.  

Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk in kopriv.

V jeseni cveti bršljan, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka in je le redko vzrok za alergije dihal, ob stiku s kožo lahko povzroča alergijski dermatitis. Rastlina je strupena.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka, nekatere vrste lahko povzročajo alergije.

Dobro je vedeti:

  • Zdravstvene težave se pri večini preobčutljivih posameznikov za ambrozijo pojavljajo že pri povprečni dnevni obremenitvi 20 zrn ambrozije/m³ zraka.
  • Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice so ujete spore plesni.

 

​Aktualna poročila in napovedi so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.