• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Skupni obisk predsednikov parlamentov Slovenije in Madžarske v Lendavi in Porabju

petek, 22. februar 2019

Predsednik slovenskega državnega zbora mag. Dejan Židan in madžarski predsednik dr. Lászlo Kövér sta včeraj skupaj obiskala obe narodnostno mešani območji v Sloveniji in Madžarski, kar je bilo prvič v zgodovini obeh držav.

Predsednika sta se najprej srečala s predstavniki madžarske narodne skupnosti v Mestni hiši in Centru Bánffy v Lendavi, sledil je obisk slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Ob obisku sta zaznala optimistično razpoloženje in pohvalila različne oblike kulturnega sodelovanja med državama ter izpostavila, da sta se obe narodnostni skupnosti most dobrega sodelovanja, ob tem pa napovedala, da bosta takšne obiske obeh manjšin nadaljevala vsako leto. Delovno srečanje v Mestni hiši je bilo uspešno, saj so se dogovorili o vseh načrtovanih temah in oblikovali sklepe za nadaljnje sodelovanje.

Župan Janez Magyar je izrazil veselje, da smo v Lendavi gostili srečanje obeh predsednikov, še posebej, da se je to zgodilo v letu, ko obeležujemo 100. obletnico priključitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu, in poudaril, da takšen skupni obisk na najvišji politični ravni odraža sožitje narodnostih manjšin z večinskim narodom na obeh straneh meje.

Pred prihodom predsednika Kövérja se je župan Občine Lendava Janez Magyar tudi ločeno sestal z predsednikom slovenskega parlamenta mag. Dejanom Židanom.

Foto: Tomaž Galič