• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Slovenija in Madžarska odpravili omejitev prehajanja mej

četrtek, 28. maj 2020

Med slovenskimi in madžarskimi oblastmi so v zadnjih tednih potekali intenzivni pogovori o odprtju meje, potem ko so se razmere glede pandemije novega koronavirusa umirile. Slovenija in Madžarska sta po današnjem srečanju zunanjih ministrov Anžeta Logarja in Petra Szijjarta na mejnem prehodu v Dolgi vasi vzajemno odpravili omejitev prehajanja meje za državljane Slovenije in Madžarske. Ob tej priložnosti se je župan Občine Lendava Janez Magyar srečal z slovenskim zunanjim ministrom in v pogovoru ministru predstavil načrtovane investicije in projekte v občini ter izjemno bogato izmenjavo z madžarskimi mesti, s katerimi Lendava neguje prijateljske vezi in sodeluje na različnih področjih, predvsem gospodarskem in kulturnem.

Državljani Slovenije in Madžarske lahko od danes naprej svobodno prehajajo mejo med obema državama in to brez obvezne karantene, sta danes po srečanju v Dolgi vasi sporočila slovenski minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in minister za zunanje zadeve in trgovino Republike Madžarske Peter Szijjarto. Vse omejitve ob prehajanju meje, uvedene zaradi pandemije covida-19, so tako z današnjim dnem odpravljene na vseh štirih mejnih prehodih, ki so bili odprti že doslej. To so Hodoš-Bajansenye, Dolga vas-Redics, Pince (avtocesta)-Torniyszentmiklos (Orszagut) in Pince (lokalna cesta)-Torniyszentmiklos (Helyi ut). Ostale prehode bodo po napovedih odprli prihodnji torek. Madžarska je tako druga država, s katero je Slovenija odpravila omejitve na meji, po Hrvaški.

Slovenski zunanji minister  dr. Anže Logar se po srečanju z ministrom Szijjartom in županom Janezom Magyarjem odpravil še v Monošter, kjer se bo v prostorih slovenskega generalnega konzulata srečal s predstavniki porabskih Slovencev in na koncu obiskal še slovenski kulturni in informativni center.

Foto: Tomaž Galič