• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Spominka konferenca ob 130-letnici izida prvega lendavskega časopisa

torek, 29. oktober 2019

V ponedeljek, 28. oktobra 2019, prav na dan praznika Občine Lendava, se je v prostorih sejne dvorane Občine Lendava v organizaciji Knjižnice – Kulturnega centra odvila spominka konferenca ob 130-letnici izida prvega lendavskega časopisa Alsó-Lendvai Hiradó /Dolnjelendavske novice. Spominska konferenca sodi v sklop dogodkov, ki smo jih v Občini Lendava idejno koncipirali in izvedli ob tej častitljivi obletnici in jih kot rdečo nit povezali z obeležitvami in dogodki ob 23. prazniku Občine Lendava. Kulturni program na osrednji prireditev ob prazniku je tako bil obarvan z zgodbami, ki se navezujejo na članke in objave v Dolnjelendavskih novicah/Alsó-Lendvai Hiradó, v videzu slednjih pa je izšla tudi posebna izdaja Lendavskih novic.

Uvodne misli je ob pričetku konference je podal župan Občine Lendava Janez Magyar. V govoru se je dotaknil vloge in pomena vseh vrst in oblik medijev v današnjem času, saj le ti v veliki meri vplivajo na naše življenje. Preko njih se ljudje seznanjamo z informacijami različnih vrst tako gospodarskih, političnih in seveda tudi razvedrilnih. »Zato sem mnenja, da je zelo pomembno, da so predstavljene informacije verodostojne, da jim lahko zaupamo«, je dejal župan. Udeležencem konference je zaželel uspešno strokovno srečanje in prijetno druženje.

Na spominski konferenci so svoje poglede na posamezne teme, povezane z obeležitvijo obletnice predstavili:

Dr. Albert Halász: Okoliščine začetka dolnjelendavskega tiska,

Dr. László Göncz: Značaj Dolnje Lendave v času nastanka časopisa Alsó-Lendvai Hiradó ter vloga tega tednika z vidika raziskovanja lokalne zgodovine,

Dejan Süč: Najpomembnejši dolnjelendavski tiskar: Ernő Balkányi,

Dr. Zoltán Lendvai Kepe: Zgodovina Hadikove mumije v stolpcih časopisa Alsó-Lendvai Hiradó,

Tadeja Andrejek: Poročanje tednika Alsó-Lendvai Hirado iz prekmurskih krajev izven ožjega območja Dolnje Lendave,

Dr. Attila Kovács: Odlikovanci iz prve svetovne vojne v luči tednika Alsó-Lendvai Hiradó,

Dr. Lajos Bence: Alsó-Lendvai Hiradó v letih propada,

Dr. József Papp: Tednik Muraszombat és Vidéke kot dragocen vir za raziskovanje lokalne zgodovine.

Simbolična naslednika novic

Letos torej obeležujemo 130 let od izida prvega tiskanega medija v Lendavi. Prva številka tednika je izšla v nedeljo, 12. januarja 1889. Častnik je svojim bralcem vsak teden na 4 straneh ponujal zanimivo branje ter sveže, predvsem lokalne pa tudi nacionalne novice.

Kot simbolična naslednika Alsó-Lendvai Hiradó/Dolnjelendavskih novic veljata narodnostni tednik Népujság in glasilo Občine Lendava Lendavske novice/Lendvai hiradó. O njuni vlogi sta spregovorila direktor Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnost Tibor Tomka in v imenu uredniškega odbora Lendavskih novic Tanja Šimonka.

Razstava lendavskih časopisov

Ob 15. uri je župan Magyar V Gledališki in koncertni dvorani otvoril razstavo lendavskih časopisov. Razstava prikazuje tiskane medije v Lendavi od začetka do danes in bo na ogled do 7. novembra 2019. 

Foto: Tomaž Galič