• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Svetovni dan čebel

sreda, 20. maj 2020

Združeni narodi so na slovensko pobudo 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Tako bomo letos tretje leto zapored praznovali dan, ko se spomnimo na pomen čebel in čebelarstva. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel apelira na vsakega izmed nas s sloganom ”Angažiraj se za čebele”.

Prispevajte k ohranjanju čebel

Vsak posameznik lahko prispeva k ohranjanju čebel in drugih opraševalcev: na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene zasejmo medovite cvetlice; kupimo med in ostale čebelje pridelke pri najbližjem lokalnem čebelarju; ozaveščajmo otroke in mladostnike o pomenu čebel in izrazimo podporo čebelarjem; postavimo svoje gnezdišče za čebele; ohranimo stare travnike z večjo pestrostjo rastlin in sejmo na travnike medonosne rastline; na travnikih kosimo cvetoče rastline šele po njihovem cvetenju; če je res potrebno, potem uporabljajmo čebelam neškodljive pesticide in škropimo v nevetrovnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo s cvetov.

Neprecenljiva vrednost čebel – zagotavljanje prehranske varnosti

Župan Občine Lendava Janez Magyar se ob tej priložnosti zahvaljuje lokalnim čebelarjem za njihov neprecenljiv prispevek in vlogo pri ohranjanju čebel. Naj nas ta dan opomni, kako smo od čebel in ostalih opraševalcev odvisni ter na odgovornost za varstvo narave.

Poleg pomena čebel za uspešno kmetijsko proizvodnjo, ki zagotavlja varnost preskrbe s hrano, je treba omeniti še njihovo vlogo pri ohranjanju ekološkega ravnotežja in zagotavljanju ohranjanja biotske raznovrstnosti v naravi.