• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane

petek, 15. november 2019

Tradicionalni slovenski zajtrk, letos že deveti po vrsti, je eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki poteka vsako leto tretji petek v novembru in so ga obeležili tudi lendavski vzgojno-izobraževalni zavodi.

Namen projekta je otroke, mladino in širšo javnost ozaveščati  o pomenu hrane iz bližine in njenih prednosti pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov. Zato je danes zajtrk bil sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolka, ki so pridelani v Sloveniji. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

Slogan letošnjega dneva slovenske hrane je »Hvala za naš super zajtrk!« Zahvala gre vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano. S svojim delom in vztrajanjem na zemlji nam mize bogato oblagajo in zagotavljajo poseljeno podeželje. Pomembno je, da dajemo prednost lokalni oziroma slovenski hrani in da še posebej na dan slovenske hrane sestavimo jedilnike iz čim več lokalnih sestavin.

Tudi na Občini Lendava smo si zaposleni jutranji čaj posladkali z medom iz lokalnega okolja, da bi izpostavili prednosti lokalno pridelanih živil, pomen kmetijstva in čebelarstva ter njunega vpliva na okolje.

Župan Občine Lendava Janez Magyar je skupaj s podžupanom Ivanom Koncutom in predsednikom Čebelarskega društva Lendava Štefanom Cigutom obiskal lendavske vzgojno-izobraževalne ustanove. Udeležili so se slovenskega zajtrka v Vrtcu Lendava ter krajše svečanosti na Dvojezični osnovni šoli I Lendava. Čebelarji želijo tudi s tem projektom opomniti na pomen čebel v naravi in na našo dolžnost ohranjati čisto naravo.

Župan Janez Magyar se je zahvalil vsem, ki so danes poskrbeli za pravi tradicionalni slovenski zajtrk in s tem izkazali podporo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane. Poudaril je, kako zelo je pomembno, da se zavedamo in cenimo prednosti, ki nam jih naše okolje ponuja. Ob tem se je posebej zahvalil čebelarjem, ki tako pridno in vestno kot njihove čebele prinašajo med, svoje znanje prenašajo na mlajše rodove. In kar je še najbolj pomembno, vse nas opominjajo na pomen čebel v naravi in na našo dolžnost ohranjati čisto naravo.

Foto: Tomaž Galič