• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Visoka obremenitev zraka s cvetnim prahom breze

petek, 20. april 2018

V letošnjem aprilu  je obremenitev zraka  s cvetnim prahom breze  hitro narasla do visokih vrednosti, že 8. aprila smo na merilni postaji v Lendavi zabeležili zelo visoko obremenitev (1500 pelodnih zrn/m³).  

11. aprila pa smo zabeležili najvišjo obremenitev, ki je lanskoletno po ocenah NLZOH (Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano) presegla za 20-krat. Visoke obremenitev so trajale preko celega dneva, tudi ponoči, kar pomeni, da so zelo velike koncentracije cvetnega prahu tako lokalnega izvora, kot tudi z vetrom prinesene od drugod.

Alergijski bolniki imajo zaradi tega hude težave, tako z nosnimi kot z očesnimi simptomi, pri tistih, ki imajo tudi astmo in so preobčutljivi za pelod breze, pa se pojavlja tudi težje dihanje, piskanje v pljučih in kašelj. Svetujemo redno uporabo protialergijskih zdravil, predvsem nosnih pršil, kot so Mommox oz. Nasonex,  Avamys ali Dymista, pa tudi antihistaminikov v tabletah in očesnih kapljicah, pri alergijskih bolnikih z astmo tudi redno uporabo  pršilnikov za zdravljenje astme.  

Izredno visoke obremenitve  zraka s cvetnim prahom v Lendavi imamo sedaj  dokazane  s pomočjo v januarju 2017 postavljene merilne postaje. Nimamo pa še točnih podatkov o tem, kako močno so alergiki dejansko prizadeti zaradi tako visokih koncentracij cvetnega prahu.

Zato pozivamo alergijske bolnike, ki so preobčutljivi za cvetni prah, da  svoje simptome tudi   zabeležijo s pomočjo enostavnega internetnega dnevnika simptomov www.pollendiary.com, ki je na voljo tudi v slovenščini. Alergijski bolniki se lahko prijavijo anonimno, pomembno pa je, da svoje težave oz. simptome, tako nosne kot očesne ali pljučne,  vpišejo oz. enostavno odkljukajo vsak dan, ko se ti pojavljajo in tudi ocenijo, koliko intenzivni so. Na ta način bomo poleg podatka o količini cvetnega prahu v zraku dobili tudi informacijo, v kolikšni meri so izraženi simptomi alergije  na cvetni prah pri prebivalcih. Sedaj pri tistih, ki so preobčutljivi za brezo, kasneje pa tudi pri preobčutljivih za trave in za ambrozijo. Zlasti pri zadnjih je področje Lendave najverjetneje med najbolj obremenjenimi regijami v Evropi.

 

dr. Anton Lopert, dr. med.

Ambulanta za pljučne bolezni in alergijo

EUPNEA  d.o.o.,  Murska Sobota