Glavna ulica 20
9220 Lendava/Lendva
V Sloveniji letos že trinajstič tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga je podprla tudi Občina Lendava, nosi slogan: »Kruh za zajtrk – super dan!« Lendavski vzgojno-izobraževalni zavodi, čebelarji ter predstavniki občine so se tudi letos aktivno vključili v to nacionalno pobudo.
V Mestni hiši smo obeležili Dan slovenske hrane s tradicionalnim zajtrkom, ki je bil namenjen promociji lokalno pridelane hrane. Ob mizi, polni domačih dobrot, so se zbrali župan Janez Magyar, podžupana Andrej Matjašec in Patrik Kocet, ter vodstvo Občine Lendava. Prisotni so bili tudi čebelarji, med njimi predsednik Čebelarskega društva Kapca Štefan Šimonka, predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut in podpredsednik društva Marjan Časar, ki je tudi član upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije.
Zajtrk v mestni hiši je potekal pod geslom Spoštujemo domače. Udeleženci so si privoščili okusen zajtrk, sestavljen iz lokalno pridelanih sestavin, v duhu promocije trajnostnega in lokalno pridelane hrane.
Župan Janez Magyar je ob današnjem dogodku v mestni hiši povedal: »Zelo sem zadovoljen, da smo skupaj praznovali Tradicionalni slovenski zajtrk, ki združuje našo skupnost in podpira lokalne pridelovalce. Geslo Spoštujemo domače ni le besedna zveza, temveč odraža našo močno odločenost za ohranjanje tradicije in bogastva lokalnega okolja.« Dodal je, da ima ta dogodek pozitiven učinek na proizvajalce domače hrane, spodbuja zdrav način prehranjevanja in promovira slovensko hrano. »Danes smo na mizo postavili lokalno pridelano hrano, s posebno pozornostjo kruhu. Ob obeležitvi mednarodnega leta prosa smo dodali domači proseni kruh, kot prispevek k podpori lokalnim pridelovalcem in promociji raznolikosti slovenskih živil,« je še izpostavil.
Predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut je poudaril pomembnost čebel v naravi in predstavil pobudo čebelarjev, da bi aktivnosti povezane s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom prihodnje leto izvajali cel teden: »Ta ukrep bo omogočil, da bodo šole cel teden ponujale domačo slovensko hrano, kar ne le zmanjšuje potrebo po transportu, temveč tudi spodbuja lokalno samooskrbo in zmanjšuje uporabo umetnih metod dozorevanja. Za nas čebelarje ima ta akcija velik pomen, saj smo bili prav mi pobudniki te ideje. Želimo ozaveščati o ključni vlogi čebel v naravi in obenem spodbujati mlade k uživanju čebeljih produktov.«
Vodstvo občine se je skupaj s čebelarji udeležilo tudi slovenskega zajtrka v Vrtcu Lendava ter krajše svečanosti na Dvojezični osnovni šoli I Lendava.
Tradicionalni slovenski zajtrk predstavlja več kot zgolj enodnevni dogodek; gre za trajnostno prakso, ki izpostavlja pomen domačih pridelkov. Ohranjajmo to dragoceno tradicijo, izkazujmo spoštovanje do lokalnih pridelkov in gradimo skupnost, ki ceni lokalno pridelano hrano.